۱۹۸۴ نام کتاب مشهوری از جورج اورول که در سال ۱۹۴۹ منتشر شده است.
این کتاب بیانیهٔ سیاسی شاخصی در رد نظام های تمامیت خواه (توتالیتر) و نیز کمونیسم شمرده می شود. ۱۹۸۴ کتابی پادآرمانشهری به شمار می آید. کتاب به نام نوزده هشتادوچهار هم شناخته می شود.
رمان ۱۹۸۴ چهار سال پس از رمان «قلعه ی حیوانات» توسط جورج اورول نوشته شد. این دو رمان به اندازه ای در تاریخ ادبیات معاصر جهان مطرح هستند که به عنوان آیکون و نماد در مطالعات ادبی در نظر گرفته می شوند. این دو اثر در کنار یکدیگر عنوان پرفروش ترین آثار یک نویسنده در قرن بیستم را به خود اختصاص داده اند.
کتاب 1984 در یک فضای تیره و تارِ خیالی در کشوری به نام اقیانوسیه رخ می دهد. داستان آن، داستانی پیچیده است که نیاز است شرحی کوتاه از آن داده شود.
بعداز یک جنگ هسته ای دنیا بین سه ابرقدرت تقسیم می شود: اوشنیا (ایالات متحده)، اوراسیا (شوروی) و ایستاسیا(چین)
مردم در اوشنیا در سه دسته جای گرفته اند: اعضای داخلی حزب، اعضای عادی حزب و کارگران.
اعضای حزب پیوسته تاریخ را چنان تغییر می دهند که هیچ کس معیاری برای مقایسه وضعیت موجود با گذشته ندارد و با آنکه طبقه کارگر در تاریکی و بدبخبتی مطلق به سر می برند و اعضای عادی تحت کنترل شدید و همچون یکسری بازداشتی تحت نظارت زندگی می کنند، اما براین باور هستند همه چیز رو به بهبود است!
همه به یک فرد به نام برادر بزرگ (ناظر کبیر) علاقه ای افراطی دارند. پلیس مخفی گسترده در سرتاسر جامعه وجود دارد و همه چیز از وسایل ارتباط جمعی تا اقتصاد تحت انحصار حکومت و حزب است و به عبارتی دیگر هیچ کس هیچ فضای خصوصی ای ندارد! یک نماد مشخص از کنترل گری در داستان با صفحه سخن گو نشان داده شده است که در منزل همه وجود دارد و توسط وزارت حقیقت اداره می شود و تمام اعمال افراد را تحت نظر دارد.
از بین مردم، مردی از طبقه عادی با زنی از اعضای حزب همراه می شود. این دو در نقش دو مبارز در راه براندازی حزب و ایجاد تغییرات به عضویت یک گروه مخفی ضد حزب در می آیند. اما متوجه می شوند که آنچه برای خود ساخته اند سرابی بیش نیست و در نهایت این مبارزین قهرمان تبدیل به اعضایی متعهد برای حزب می شوند!
چندین ترجمه از این کتاب به فارسی وجود دارد که می توان از میان آن ها به برگردان صالح حسینی، حمیدرضا بلوچ، ژیلا سازگار و کاوه میرعباسی اشاره کرد. همچنین ترجمهٔ مهدی بهره مند، که در سال ۱۳۶۱ توسط چاپ چهر در تهران به طبع رسیده، امروزه به صورت چاپ افست و به صورت قاچاق توسط دست فروشان به فروش می رسد. این نسخه بدون سانسور است، ولی دارای کیفیت ویراستاریِ ضعیفی است.