کتاب من و برادرم خاطرات اشرف پهلوی با مقدمه ای از محمود طلوعی توسط نشر علم در 379 صفحه برای مخاطبین پرشین پی دی اف قرار گرفت.
دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در بخش تلخیص و نقد و بررسی کتب تاریخی، گزیده ای از کتاب «من و برادرم» را که به خاطرات اشرف پهلوی اختصاص دارد تقدیم علاقمندان و پژوهشگران تاریخ معاصر کرده است.
خاطرات اشرف پهلوی نخستین بار در بهار سال ۱۹۸۰ تحت عنوان «چهره هایی در آینه: خاطرات تبعید» به زبان انگلیسی انتشار یافت و ترجمه فارسی آن به فاصله سه سال صورت گرفت. همزاد محمدرضا پهلوی دو مقدمه جداگانه برای متن انگلیسی و فارسی کتاب خود نگاشته است.
بخشهایی از این دو مقدمه که یکی در سال ۵۹ و دیگری در سال ۶۲ نوشته شده، در مقدمه دیگری به قلم محمود طلوعی ادغام گردیده است. کتاب حاضر که در ۹ فصل و سیصد و هفتاد و نه صفحه تدوین شده توسط نشر علم و در تابستان 76 در شمارگان 17هزار نسخه به بازار کتاب کشور عرضه شده است.
اشرف الملوک پهلوی (۱۲۹۸ – 1394 ) مشهور به اشرف پهلوی فرزند رضاشاه پهلوی و تاج الملوک آیرملو است. وی همچنین خواهر دوقلوی محمدرضا پهلوی می باشد. اشرف پهلوی خواهر همزاد محمدرضا پهلوی است. نام وی در زمان تولد «زهرا» بود که بعدها به «اشرف الملوک» و «اشرف» تغییر یافت.
وی در سال ۱۲۹۸ ه.ش هم زمان با برادرش محمدرضا از زن دوم رضا شاه تاج الملوک آیرملو زاده شد. او پس اتمام تحصیلات رایج آن زمان و رسیدن به سن رشد، بنا به توصیه پدرش رضا شاه پهلوی با علی قوام پسر قوام الملک شیرازی ازدواج کرد که بعد از ۲۰ شهریور این امر به طلاق انجامید. ثمره آن هم پسری بنام شهرام پهلوی نیا بود..
در بخشی از کتاب خاطرات اشرف پهلوی می خوانیم:
…پدرم از صمیم دل یک فرد مذهبی بود، اما در عین حال به این واقعیت نیز پی برده بود که بسیاری از آداب و رسومی که موجب عقب ماندگی ایران شده بود بقایای سنت های دیرین اجتماعی است و نه از مبانی دین اسلام… از طرف دیگر حتی در قرآن، چادر به اصطلاح امروز الزامی نیست. بلکه قرآن از زن می خواهد که در رفتار و لباس خود رعایت اعتدال را بکند. ولی این حکم قرآن به حجاب منتهی گردید که از بقایای دورانهای گذشته است. اما باید به این موضوع توجه داشت که در حال حاضر در بیشتر کشورهای اسلامی حجاب به عنوان یک نماد سیاسی ضد غربی احیاء شده است، نه برای اجرای یکی از احکام مذهبی.»
محمود طلوعی در سال ۱۳۰۹ در شهر میانه آذربایجان شرقی به دنیا آمد.وی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش و دوران دبیرستان را در مدرسه دارالفنون تهران سپری کرد. این پژوهشگر تاریخ مدرک کارشناسی خود را در رشته ادبیات فرانسه از دانشگاه تهران دریافت کرد و همزمان با تحصیل، در مطبوعات آن دوره کار می کرد. وی ۱۰ سال، سردبیری نشریه «خواندنی ها» را بر عهده داشت. طلوعی در سال ۱۳۵۰ وارد مجلس شورای ملی وقت شد و پس از پیروزی انقلاب به حرفه نویسندگی پرداخت.